Her i Kenya får nyfødte BCG vaksine umiddelbart etter fødsel, i tillegg til poliovaksine. Siden Sarah ble født hjemme tok det litt tid før vi fikk kommet oss til et sted hvor de gav vaksine, men på mandag, ei uke gammel, dro jeg og mamma til et mødre og barn senter for å få tatt vaksiner. Her er man vanligvis ikke ute med babyene før de er i hvertfall en måned gammel. Mange sier at du får en dato hvor du tidligst får lov til å forlate huset, og før det er huset fullt av slektninger og naboer som gjør alt for deg. Folk ble derfor veldig overrasket da jeg dro ut av huset med Sarah allerede tre dager etter fødselen. Hadde ikke familien min vært på besøk, hadde jeg nok ikke gjort det, men vi ønsket å dra å treffe de på hotellet. Etter det har vi vært daglige turer utenfor huset, med Sarah trygt plassert i bæresjalet, tett inntil meg, og skjermet for alle andre. Jeg får bestandig kommentarer og spørsmål, både om bæresjalet som de syns er veldig festlig, og at jeg forlater huset så tidlig. Men ingenting var som reaksjonen jeg fikk da jeg møtte opp på klinikken.

Det var en mødre og barn klinikk, hvor det satt lange køer med mødre og barn som ventet på vaksiner, undersøkelser og doktorbesøk. Jeg ble henvist til et rom hvor de satte vaksiner, og ca femten damer satt inne i og utenfor rommet i kø. Jeg spurte om jeg kunne få tatt BCG vaksine på babyen min her. Sykepleieren så rart på meg og spurte hvor babyen min var. Jeg brettet til side litt av bæresjalet og viste ansiktet til Sarah som lå tett inntil brystet mitt. Alle i rommet utbrøt et overrasket "aaaaah!" før de brøt ut i latter. Og jeg mener ikke litt forsiktig knising! De slo seg på knærne og brølte av latter, og hylflirte. Det var et utrolig komisk syn, og mamma sa vi skulle hatt det øyeblikket på film. Jeg spurte de om de syntes det var rart at jeg bar henne slik, og de ropte et høyt "JA!"

Mens jeg satt i køen kniste og fniste de mens de så på oss, og det var utrolig festlig. Hushjelpen vår fortalte etterpå at de aldri har sett noen hvite bære babyen sin slik før, de hvite bruker kun barnevogner. De syns også bæresjalet og knytingene er veldig fascinerende, og mange ønsker at jeg skal vise de hvordan det brukes. De syns det virker utrolig mye bedre enn deres korte, enkle sjal som du kun kan bære i én stilling i. De bruker heller ikke å bære babyene sine før de er seks måneder har jeg fått fortalt, så de er veldig fascinert over bæresjalet. Dette kommer nok til å bli hyppig brukt også når Sarah er vokst ut av det tror jeg;-)

Sykepleierene som jobbet der begynte automatisk bare å finne fram sprøyter og øyedråper (oral dose poliovaksine), og de ble overrasket da jeg begynte å spørre spørsmål om hva de gav, hvorfor, hvordan, osv. De er ikke vant med at folk stiller spørsmålstegn ved ting her, folk bare gjør som de blir fortalt uten å tenke over det. Men de svarte meg godt, og de virket kompetente og dyktige, og jeg ble overrasket over det gode vaksinasjonsprogrammet de har her. De får ihvertfall alle vaksiner vi gir i Norge, i tillegg til hepatitt B. Jeg fikk et skjema med en liste over forskjellige vaksiner Sarah skal ha, og dato for når jeg skal komme tilbake neste gang.
Og prisen for vaksiner her var det heller ingenting å si på. Knapt 16 kr betalte jeg for BCG vaksine og oral dose poliovaksine! Glad for å se at Kenya tar vaksinasjon alvorlig, og gjør det enkelt for folk å ha råd til vaksinasjoner, selv om det likevel er for dyrt for veldig mange.

This post is also available in English

%d bloggere liker dette: